mijn tips om jezelf nieuw leven in te blazen


Van je hoofd naar je buik

Waarom? We denken vaak dat we sturing ontvangen van ons hoofd, omdat we denken. Heb je jezelf al eens horen zeggen; "had ik maar naar mijn lijf geluisterd, die gaf het al lange tijd aan"...

Loslaten

Vertrouw erop dat het goed komt. Het leven stroomt. Als je controle wilt behouden zet je jezelf onnodig in de kramp.

Met minder hoge eisen kan ook

Open je meer voor wat zich ontvouwt en wat er mogelijk is in die situatie, met die mensen. Dat kan betekenen dat je de lat een beetje lager moet leggen. Dat ontspant :-)

Prop geen onzinnigheden in je hoofd

Stel je hoofd voor als een kopje. Vol is vol en dan loopt ie over.

Hoe behoud je ruimte:

-plaats jezelf in een rustige omgeving.

-zoek natuur op; spreek met iemand uit de buurt af dat je elke week op een vaste dag gaat wandelen met de hond. Drie keer blij; hond, baas en jij.

-doe een ding in plaats van 5.

-kies gericht welke informatie je via de media tot neemt: bv tv, radio, pers, internet

Makkelijkst =Gewoon knop uit. 

-bepaal zelf wanneer je bereikbaar bent. Laat regelmatig je mobiel uit. Evenzo met je computer en al je interactieve internetverkeer.

-neem de rust om te ademen.

-begrens jezelf voor vele goedbedoelde argumenten en raadgevingen van anderen. Dat brengt je vaak af van je eigen spoor.

-mailverkeer kun je beperken door pas een mail te sturen als je “het plaatje compleet hebt”  dat voorkomt tussentijdse verwarring.

Bepaal zelf je gedachten

Jezelf druk maken om dingen die je niet zeker weet (van een ander) is onnodige energieverspilling. Wil je het echt weten vraag het dan na.

Als je opmerkt dat je negatieve gedachten denkt. Draai de knop om. Dit vraagt consequent om actie.

Gepieker vraagt om een actie

Welk thema speelt er? Hoe breng je er beweging in: een gesprek, iets doen…? Doe het of doe niets als dat is wat nodig is. Bekijk dan weer welk resultaat dit heeft en bepaal je volgende stap. 

Denk in kansen

Als je een verlangen hebt of iets wil en er komen beperkende gedachten omhoog waardoor je het liever wilt laten. Ga er dan vanuit dat dat meer te maken heeft met je innerlijke boycot mechanismes dan met concrete realiteit.


Speelse activiteit

Waarom? We hebben vaak geleerd ons aan te passen aan regels en andere mensen. Doorgaans "stompen" we daarin een stukje af.
Weer leren spelen kun je vergelijken met de zon die een bevroren rivier weer laat ontdooien. 

Verwonder je meer

Speel en kijk onbevangen om je heen en reageer impulsief. Neem daarbij vriendelijkheid en blijheid als uitgangspunt.

Hallo...goeiedag

Groet mensen die je tegenkomt op straat. En luister naar je eigen stem. Zin in meer; probeer eens diverse toonzettingen.

Zing eens een aria

Ook als je geen klassieke muziekliefhebber bent ken je vast wel een melodie van een beroemde aria. Zingen doet wonderen, probeer het eens. 


Fysieke activiteit

Waarom? Stimuleert de bloedsomloop en daarmee het afvoeren van afvalstoffen. Maakt je fysiek betrokken en wakkerder. Laat een fysieke tevredenheid ervaren en maakt blij. 

Dansen

Zet een lekker muziekje op waar je blij van kunt worden en beweeg!!

Eerst vanuit je huidige stemming. Voel in je lijf waar het bewogen wil worden. En beweeg daar, schud het los, maak gekke bochten, experimenteer... geef jezelf de tijd en aandacht die je nodig hebt. Laat je lichaam meer en meer bewegen op de muziek. En laat de muziek meer en meer bepalen hoe je beweegt. Voel hoe meer en meer je glimlach in elke cel van je lichaam komt :-) 

Herhaal hetzelfde muziekje 3 keer of neem 3 nummers die je leuk vindt.

Springen

=verwarmend

=oppeppend

Energie gaat stromen. Loomheid wordt uit je lichaam gedreven.

Je krijgt een ontspannen, weldaan gevoel.

Hoe? 

Heb je een trampoline? Ja, spring. Nee ?

Heb je een touw? Ja, spring. Nee?

Heb je een lichaam? Ja, spring! Op en neer. Nee?

3x Nee? Dan schud je lichaam lekker losjes alle kanten op en uit :-)

Oh ja; de tijd bouw je per keer op met een extra minuut naar 10-15 minuten.

Borstkloppen

Maak je handen lichtjes tot vuisten en klop met een soepele pols op je borst. De 'AhoeA" kreet van Tarzan is geoorloofd. Kloppen vanuit de intentie "Ik ben geweldig" geeft nog extra plezier :-)

Voel je vrij om allerlei klanken te produceren. 

Lachen

Ook als er niks te lachen valt kun je bereiken dat je lacht. Er zijn vele manieren. Een daarvan is: ga op de grond liggen en leg je handen op buik. Druk de lachknop in en....fake it untill you make it :-)

Liever staand? Zet je voeten op schouderbreedte. Hijs je handen naar de lucht en buig losjes voorover met de handen naar beneden. terwijl je naar beneden gaat begin je te lachen. Herhaal deze beweging en blijf lachen :-). 

 

 

Toch liever coaching of aandachtgerichte cognitieve therapie? Je kunt mij hier een bericht sturen.