KrachtLeven legt één focus: Levenskracht


Daarmee wordt een belangrijke vraag om aan mezelf te stellen: hoe voed ik mijn levenskracht optimaal?

Dit lijkt in eerste instantie een ik-gerichte vraag. Antwoorden zal je vinden op het gebied van je lichamelijk welbevinden, je denken en voelen over situaties en je sociale omstandigheden. In je antwoorden ontdek je al snel de relatie tussen jezelf en je omgeving.

Een nog verdergaande benadering benoemt dat er geen ik en geen wij is, dat alles één is. Als je dan de vraag aan jezelf stelt hoe je je eigen levenskracht optimaal voedt, stel je op datzelfde moment ook de vraag hoe je binnen het geheel (binnen dat wat één is) de levenskracht het meest optimaal voedt. Dat wat dienstbaar is aan jezelf is ook dienstbaar aan het geheel en omgekeerd.

Enthousiasme en Vitaliteit zijn van belang

Ontvang je een glimlach van een ander, dan doet dat iets met jou. Het wekt een warm gevoel. In elke glimlach ligt een zaadje, hoe klein ook. In een lach ervaren we vaak levendigheid en blijheid. Deze zijn nauw verwant met enthousiasme. Als je ergens enthousiast over bent dan motiveert jou dat tot meer alertheid, focus, actie en betere prestaties. Jouw enthousiasme stimuleert ook de vitale energie van anderen en een gevoel van saamhorigheid. Iedereen komt makkelijker in een positieve stroom en blijft weg uit negatieve emoties.

 

Gebrek aan vitaliteit en klachten in de gezondheid vinden vaak hun oorsprong in een gebrek aan "leven", levendigheid, beweeglijkheid. De luchtigheid is onderweg verloren gegaan en gedachten en emoties beperken je om in het huidige moment te zijn. Vaak uit zich dit na enige tijd middels vermoeidheid en lichamelijke of psychische klachten. "Ik heb te weinig energie" hoor je dan wel eens zeggen.

Energie is letterlijk het vermogen tot verandering, tot beweging.

Figuurlijk zou je energie kunnen omschrijven als vitaliteit of levensenergie. Dit begrip is breder dan je denkt en omvat:

  • fysieke vitaliteit zoals lichamelijke gezondheid en conditie
  • emotionele vitaliteit zoals zelfvertrouwen
  • mentale vitaliteit zoals helder en vernieuwend kunnen denken
  • spirituele vitaliteit zoals onderdeel zijn van een groter geheel

Zelfvertrouwen neemt toe  |  Algehele conditie verbetert  |  Innerlijke balans groeit  |  Enthousiasme leeft op  |  Zingeving verheldert

      gezonde mensen

    gezonde initiatieven

     gezonde samenleving


BACK TO BASIC

Leven doet een constant appel op jouw creativiteit. Creëer samen!